Pielea naturala, un material care poate fi eco-sustenabil

Pielea naturala, un material care poate fi eco-sustenabil

Una dintre modalitățile prin care putem ajuta real la protejarea mediului înconjurător este, fără îndoială, reciclarea. Sunt multe modalități prin care putem face asta iar una dintre ele este reciclarea pielii naturale.

Poate nu te-ai gândit de multe ori dacă un produs pe care l-ai cumpărat este din piele naturală reciclată sau cât de mult a poluat producerea lui, dar dacă vrei câteva idei despre cum poți să duci o viață mai sustenabilă, află că poți începe prin a cumpăra doar produse din piele reciclată. Dar dacă este prima dată când intri în contact cu acest subiect, probabil te gândești, pielea naturală poate fi reciclată? Și dacă da, care este procesul de reciclare a pielii?

Din postura consumatorului sunt câteva modalități prin care poți recicla pielea naturală:

  • Restaurarea pieselor din piele naturală. Dacă se întâmplă să deții piese vestimentare sau accesorii care au fost ale parinților sau bunicilor și nu mai par atrăgătoare, află că acestea pot fi curățate, ideală fiind alegerea unui produs pe baza de ulei și cu o compoziție cât mai prietenoasă cu mediul. După curățare, pe piele se aplică un balsam cu rol de reparare și îmbunătățire a aspectului.
  • Prin alegerea produselor din piele naturală din magazinele de tip second hand, pentru unele produse din piele. Este mai ieftin și nu se crează cerere pentru materie primă întrucât folosești ceva ce deja este pe piață.
  • Transformă obiecte din piele pe care nu le mai utilizezi în alte obiecte mai folositoare pentru nevoile tale curente. În mediul online găsești multe exemple de obiecte utile pe care le poți face ușor. Dacă ai puțină îndemânare și te pasionează lucrurile unicat, poți confecționa spre exemplu un organizator de cabluri prin atașarea unei capse la un o fâșie de piele, un suport pentru pahare prin decuparea unei bucăți de material în forma dorită și coaserea marginilor acesteia, mici port-documente și lista poate continua. Bucățile mici din piele sunt cele mai utilizate în aceste proiecte.

Dacă nu ești însă convins că procesul merită, în raportul - SOCIAL ȘI DE MEDIU 2020 INDUSTRIA EUROPEANĂ DE PIELĂRIE - al COTANCE și Sindicatul European Industri-All, sunt expuse costurile pentru mediu, pe care le are industria europeană de pielărie, de la consumul de chimicale și solvenți, energie, poluarea apei etc. Datele din raport arată că, între anii 2016 și 2018, în tăbăcăriile din Europa au fost utilizate 2.15 kg de substanțe chimice pe metrul pătrat de piele și în jur de 1.76 tone, echivalent petrol (TEP).
Preluare foto The dots
Așadar, în ceea ce privește companiile, este mai mult decât evident că pot polua enorm în procesul prelucrare a pielii naturale.

Există însă și o alternativă de reciclare a pielii naturale. De regulă, procesul de reciclare presupune materialele extrem de mici sau bucăți din pielea naturală care prezintă defecte și nu au fost încă prelucrate, care nu mai pot fi utilizate, așa că sunt mărunțite și combinate cu latex natural. Acestei compoziții îi este adăugat un strat de apă. Rolul apei este de a proteja pielea împotriva zgârieturilor. Procesul descris este unul cu zero substanțe chimice folosite și amprentă de carbon zero.

Iar dacă în cele din urmă produsele vin către consumatorul final în ambalaje reciclate, atunci și-au atins scopul de a fi produse prietenoase cu mediul înconjurător.

Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!