Cat de importanta este reciclarea si cum putem sa reciclam mai mult la birou?

Cat de importanta este reciclarea si cum putem sa reciclam mai mult la birou?
Exista multe motive pentru care reciclarea este esentiala. Nu numai ca va poate ajuta la reducerea amprentei de carbon, dar ajuta si la reducerea nevoii de recoltare a materiilor prime, economiseste energie, reduce gazele cu efect de sera, previne poluarea si multe altele.

Imbunatatindu-ne obiceiurile de reciclare, putem contribui la pastrarea curata a mediului si la conservarea resurselor noastre naturale.

Iata cateva din beneficiile reciclarii si cum poate ajuta mediul înconjurator:
  1.  Protejeaza ecosistemele si viata salbatica . Cand reciclam, diminuam perturbarea lumii naturale. Cand taiem mai putini copaci si paduri, prevenim daunele aduse animalelor. Prin reducerea perturbarilor si daunelor aduse lumii naturale, contribuim la conservarea ecosistemelor si a vietii salbatice.
  2. Conserva resursele naturale. Unele dintre resursele naturale ale lumii sunt insuficiente si, atunci cand reciclam, contribuim la conservarea acestor resurse naturale. Cand reciclam hartia, salvam padurile si copacii. Cand reciclam plasticul, acesta preia o multime de deseuri solide si poate dura secole pana se descompune. În plus, majoritatea plasticului provine din hidrocarburi din combustibili fosili. Reciclarea metalelor reduce nevoia de a extrage minereu metalic nou, în timp ce reciclarea sticlei reduce nevoia noastra de anumite materii prime, cum ar fi nisipul.
  3. Economiseste energie. Fabricarea produselor din materiale reciclate necesita mai putina energie decat fabricarea lor din materii prime noi. Este nevoie de mult mai putina energie pentru a face produse din materiale reciclate decat din materii prime. De exemplu, reciclarea unei sticle de sticla economiseste suficienta energie pentru a aprinde un bec de 100 de wati timp de patru ore.
  4. Reduce nevoia de a recolta materiale noi. Cand reciclam, ne reduce nevoia de a recolta materii prime. Cererea noastra tot mai mare pentru aceste materii prime înlocuieste si oamenii care locuiesc în apropierea padurilor sau în jurul sistemelor fluviale. Cand reciclam, reducem posibilitatea de a deteriora pamantul sau comunitatea altcuiva.
  5. Reduce emisiile de carbon. Reciclarea consuma mai putina energie, ceea ce ne reduce amprenta de carbon si emisiile. Reducerea amprentei noastre de carbon ajuta la minimizarea deseurilor eliberate de metan din depozitele de gunoi, ceea ce contribuie la schimbarile climatice.
  6. Economiseste bani. Reciclarea deseurilor este mult mai ieftina decat colectarea si eliminarea obisnuita a deseurilor. Cu cat reciclam mai mult, cu atat mai multi bani putem economisi. Retururile depozitelor pot contribui, de asemenea, la adaugarea de stimulente financiare pentru reciclare. Reciclarea poate ajuta la protejarea mediului înconjurator, conservand în acelasi timp resursele naturale. Este esential sa reciclam si sa minimizam cantitatea de deseuri pe care o punem în atmosfera. Acest lucru poate ajuta la economisirea energiei, la reducerea deseurilor din depozitele de gunoi si la protejarea mediului.
  7. Aduce oamenii împreuna. Reciclarea reuneste comunitatile si îi ajuta pe oameni sa stranga bani pentru scoli, colegii, spitale si multe altele. Aceste activitati de reciclare fac orasele mai fericite si mai curate.
  8. Educa oamenii despre importanta protectiei mediului. Cand comunitatile se reunesc pentru a creste gradul de constientizare cu privire la reciclare, îi învata pe oameni despre importanta protejarii mediului si cum sa faca acest lucru. Educarea oamenilor cu privire la protectia mediului poate ajuta generatiile viitoare cu cunostintele si întelegerea de care au nevoie pentru a reduce poluarea.
  9. Creeaza locuri de munca.  Reciclarea creeaza noi locuri de munca în fiecare an. Locuri de munca în reciclare includ sortatori, soferi, mecanici, tehnicieni si multe altele.
  10. Reduce incinerarea.  Cand reciclam, reprocesam materiale pentru a face produse noi, reducand cantitatea de deseuri trimise spre incinerare.


Cum sa reciclam mai mult la birou?

In functie de oameni si de ritmul din biroul dumneavoastra,  programele de reciclare pot fi un punct de unire, o povara sau putin din ambele. Veti vedea mai jos cum sa transformati reciclarea intr-o rutina de birou. Implicarea angajatilor este totul, deoarece decizia lor de o fractiune de secunda determina destinatia deseurilor, daca acestea vor merge in fluxul corect de reciclare sau vor fi aruncate in cosul de gunoi.

De cele mai multe ori, atunci cand oamenii vin la munca in fiecare zi, vor sa faca ceea ce trebuie. Vor sa faca o treaba buna si sa contribuie la evolutia generala a companiei. Din ce in ce mai multi oameni sunt preocupati de protejarea planetei noastre si de a face partea lor pentru a contribui la o lume mai verde si la protejarea mediului. Deci, cum puteti incuraja reciclarea la locul de munca pentru a creste ratele de reciclare si a trimite mai putin la groapa de gunoi? Cititi mai departe pentru cateva sfaturi fantastice de la experti.

Sa ne uitam la motivele pentru care oamenii nu fac „lucrul corect” cand recicleaza, inainte de a evalua modalitati prin care le este mai usor sa faca ceea ce trebuie.

Se intampla adesea ca proprietarii de afaceri sau liderii sa nu faciliteze personalului sa faca ceea ce trebuie, iar acest lucru se aplica reciclarii. Adesea, semnalizarea de pe cosuri este neclara sau inexistenta sau nu exista suficiente statii de gunoi de reciclare sau statia de reciclare este situata prea departe. Uneori exista inca un singur cos de gunoi general sub fiecare birou, astfel incat angajatii sa nu isi poata separa deseurile. Adesea sunt lasati frustrati si confuzi, asa ca pur si simplu imping toate deseurile din mainile lor in cea mai apropiata gaura de deseuri pe care o gasesc.

De asemenea, semnalizarea poate fi prea detaliata, ceea ce devine confuz, iar oamenii nu au timp sa se opreasca si sa o citeasca inainte de a-si arunca deseurile la cos.

Uneori, angajatii cred ca este o pierdere de timp, deoarece nu au fost instruiti si nu inteleg de ce este important. Adesea, ei nu realizeaza efectele secundare pe care le are atunci cand nu se separa corect si cum deseurile reciclabile pot fi contaminate, ceea ce inseamna ca sunt apoi tratate ca deseuri generale.

Constientizarea si evaluarea motivelor pentru care angajatii nu recicleaza, va poate ajuta sa vedeti cum sa incurajati reciclarea la locul de munca si sa creati un plan clar cu privire la modalitatile in care aceasta poate fi imbunatatita. In principal, se reduce cu adevarat la semnalizare si comunicare.

Iata ghidul nostru util cu 6 moduri prin care puteti incepe cu succes un program de reciclare la locul de munca sau puteti imbunatati programul existent:

1.Creaza constientizare.

In primul rand, puneti-va urmatoarele intrebari... Personalul dumneavoastra stie cu adevarat de ce este importanta reciclarea? Stiu ei cum reciclarea poate face diferenta si poate ajuta la protejarea planetei? Sunt constienti de obiectivele de sustenabilitate ale companiei dumneavoastra? 

Aratand personalului ca eforturile lor afecteaza schimbarea intr-o imagine mai ampla si mai larga, creeaza simplu si rapid mai multa implicare cu cosurile de reciclare.

Asigurati-va ca personalul dumneavoastra este constient de raspunsurile la intrebarile de mai sus si va veti creste instantaneu ratele de reciclare. Puteti trimite saptamanal colegilor e-mailuri de tipul „Amintiti-va sa reciclati corect!” sau chiar sa afisati postere in birou pentru a servi ca un memento util.

2. Semnalizare clara.

Totul este despre semnalizare si transmiterea unui mesaj clar si consistent. De cele mai multe ori este adevarat ca oamenii vor sa faca ceea ce trebuie, dar, pentru a fi corect, nu inteleg intotdeauna cum sa faca ceea ce trebuie. Poate fi foarte confuz cu privire la ce ar trebui sa mearga si unde anume. De aceea, o lista pe panoul de fundal poate fi cu adevarat utila.

Semnalele cu coduri de culoare de pe statiile de gunoi de reciclare cu pictograme, sageti sau text simplu s-au dovedit a fi un succes enorm in companii, ajutandu-le sa creasca vertiginos ratele de reciclare.



Unii oameni incearca semnalizarea in jurul biroului pentru a crea o constientizare suplimentara, cu mesaje precum „Nu uitati sa reciclati” sau „Stiati ca ____ poate fi reciclat?”

3. Distribuiti rezultatele.

Comunicarea periodica a rezultatelor echipei dumneavoastra va va ajuta instantaneu sa incurajati reciclarea la locul de munca... Prin includerea tuturor in activitate, veti obtine automat mai multa implicare.

Aratati-le cum reciclarea corecta face o diferenta reala pentru mediu (si pentru obiectivele de sustenabilitate ale companiei). Acest lucru ar putea fi facut intr-un e-mail saptamanal cu buletin catre echipa din care faceti parte,  in reuniuni sau intalniri obisnuite de grup. Monitorizati si raportati continuu progresul programului dumneavoastra de reciclare a biroului.

Ati putea face acest lucru efectuand audituri regulate de deseuri pentru a identifica orice oportunitati de a redirectiona mai multe deseuri de la depozitul de deseuri, recicland mai mult. Afisarea rezultatelor si a obiectivelor  langa cosurile de reciclare este o modalitate fantastica de a incuraja oamenii sa faca tot posibilul.


Un pic de concurenta buna poate, de asemenea, motiva angajatii sa participe, mai ales cand este ceva in joc. Unele companii au creat echipe pe departamente sau sectiuni de cladire, iar grupul care castiga provocarea de reciclare in acea luna castiga ceva.

Premiile nu trebuie sa fie extravagante si ati putea chiar sari peste premiu in favoarea a ceva semnificativ pentru angajati, pentru a-i inspira sa-si continue eforturile mari de reciclare a birourilor. Cand sunt stabilite tinte si rezultatele sunt masurate, este probabil sa apara un sentiment de competitie.

4. Statii de reciclare amplasate strategic.

Sa recunoastem, reciclarea nu va fi niciodata sustinuta de nicio companie care nu a desfiintat groaznicul cos de gunoi de sub birou. Avand o statie de gunoi de reciclare adecvata, fie ca este un cos de reciclare cu 3 compartimente sau mai mult, oamenii nu au nicio scuza pentru a nu recicla corect.



Trebuie sa existe suficiente cosuri de gunoi in cladire, care depind de dimensiunea cladirii si de numarul de oameni pe care ii angajati. In mod ideal, statiile de reciclare ar trebui sa fie situate la 10-15 pasi de fiecare angajat pentru cele mai bune rezultate. Ganditi-va, de asemenea, la amplasarea unei statii de reciclare in alte zone cu trafic ridicat, altele decat biroul, cum ar fi coridorul sau, de asemenea, zona cantinei.

Faceti cat mai simplu posibil pentru personalul dumneavoastra sa faca ceea ce trebuie si faceti dificil pentru ei sa faca lucrul gresit si sa trimita mai multe deseuri la groapa de gunoi!

5. Incercati sa lucrati fara hartie... Interziceti articolele de unica folosinta.

Poate ca ati auzit de cei 3 R... Reduceti, reutilizati si reciclati – Reducerea cantitatii de deseuri pe care o produce instalatia dumneavoastra va poate ajuta. Un exemplu in acest sens este interzicerea articolelor de unica folosinta si incurajarea cestilor de cafea reutilizabile, a veselelor de pranz etc. si a incerca fara hartie la birou.

Inainte de a apasa tiparirea, asigurati-va ca este cu adevarat necesar sa aveti o copie pe hartie. Documentul ar putea fi trimis prin e-mail sau electronic? Daca trebuie sa imprimati, utilizati hartie reciclata si imprimati pe ambele fete. Acest lucru nu numai ca va opri revarsarea cosurilor de gunoi generale, dar va face publicitate faptului ca, companiei dumneavoastra ii pasa de planeta si este un moment excelent pentru a va promova programul de reciclare in fata echipei dumneavoastra.

 6. Numiti un campion verde.

Nominalizati un membru al echipei care este pasionat de mediu pentru a deveni un campion verde. Acestia pot incuraja colegii si pot conduce prin exemplu pentru a ajuta la schimbarea mentalitatii in compania la care lucrati. Acest lucru poate determina o forta pozitiva constanta pentru campanie si ii poate mentine pe toti la bord pentru a mentine o cultura a reciclarii si a reducerii deseurilor.



Campionul  ecologic trebuie sa aiba energie si entuziasm neclintit pentru campanie si trebuie sa monitorizeze indeaproape nivelurile de reciclare, sa comunice cu managementul si sa motiveze echipa.


Indiferent ce ati alege, cheia este consecventa. Personalul dumneavoastra ar trebui sa poata calatori pe site-uri diferite si sa vada intotdeauna acelasi mesaj. Le da incredere si un sentiment ca ceea ce fac ei cu deseurile lor face cu adevarat diferenta.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!