5 Iunie - Ziua Mondiala a Mediului

5 Iunie - Ziua Mondiala a Mediului

Cum a luat fiinta Ziua Mondiala a Mediului?

Ziua Mondiala a Mediului ne indeamna pe toti sa ne protejam mediul inconjurator. Se estimeaza ca 7 milioane de oameni mor in fiecare an din cauze legate de poluarea aerului, majoritatea avand loc in regiunea Asia-Pacific. Aceasta zi, care cade pe 5 iunie, incurajeaza activismul la nivel mondial. Asta inseamna totul, de la aruncarea gunoiului pana la schimbarile climatice. Ziua Mondiala a Mediului este atat o sarbatoare globala, cat si o platforma de informare publica.

Ziua Mondiala a Mediului este una dintre cele mai unice si mai speciale sarbatori datorita istoriei si numeroaselor sale premiere. A fost creata in prima zi a primei conferinte ONU care s-a concentrat pe oameni si modul in care acestia interactioneaza cu mediul.
Cu toate acestea, acest lucru nu s-a intamplat peste noapte. Suedia a sugerat pentru prima data organizarea unei astfel de conferinte la ONU inca din 1968. In 1969, ONU a fost de acord ca, dupa 3 ani, vor organiza o conferinta in Suedia care sa se concentreze pe probleme de mediu. Destul de interesant, conferinta a fost condusa de Maurice Strong, un diplomat canadian care a lucrat in industria petrolului si a mineralelor, care a avut, de asemenea, un punct slab pentru mediu.

In cele din urma, totul s-a reunit in 1972, dupa 4 ani de pregatiri si 30.000.000 de dolari mai tarziu. Liderii mondiali din intreaga lume s-au adunat impreuna pentru a discuta despre modul in care pot creste gradul de constientizare pentru a ne proteja mediul - si atunci a luat nastere WED - World Environment Day. Apoi, 2 ani mai tarziu, primul WED a fost sarbatorit cu sloganul „Only One Earth”.

De atunci, WED a fost complet imbratisat de oamenii de pretutindeni, atat de mult incat chiar se strecoara incet in cultura pop. Celebritatile din intreaga lume incurajeaza oamenii, in felul lor unic, sa isi faca partea si astfel "Salveaza lumea". Fanii Leonardo DiCaprio si Meryl Streep sunt cativa dintre cei multi care vorbesc in mod constant despre constientizarea mediului. Deci, nu conteaza daca esti un actor celebru, un atlet sau un student la facultate: aduna-ti prietenii si petrece o zi in aer liber facand activitati distractive pentru pastrarea acestei planete frumoase. Crede-ne cand spunem ca te vei distra si te vei simti mult mai bine dupa aceea.

Sustenabilitatea, un mod de viata?

Sustenabilitatea si protectia mediului se numara, fara indoiala, printre cele mai presante probleme cu care ne confruntam astazi in lume. Necesitatile de baza ale vietii vin toate de la Mama Natura si, din pacate, o luam de la sine inteles. Ziua Mondiala a Mediului ii incurajeaza pe toti, de la persoane fizice la corporatii la scara larga, sa fie mai constienti de impactul lor asupra mediului.

O tema este observata in fiecare an.  Apelurile la schimbare sunt puternic promovate, educandu-i totodata pe altii sa adopte actiuni sanatoase si sa rupa tiparele care contribuie la degradarea ecosistemului. Simplul act de a stinge luminile inutile are un efect extraordinar. 

Cateva numere importante:

90 de miliarde de tone – numarul de resurse extrase de pe Pamant in fiecare an.

7,8 miliarde - numarul de oameni care populeaza Pamantul.

4,1 miliarde – numarul de consumatori din lume.

5,6 miliarde – numarul de consumatori preconizat pana in 2030.

70% – procentul din resursele lumii care este in prezent suprautilizat.

2,12 miliarde de tone – numarul de deseuri aruncate in fiecare an.

50 de milioane de tone – numarul de deseuri electronice produse in fiecare an.

7,8 trilioane de dolari – valoarea productiei globale de substante chimice sintetice.

2050 – anul in care se preconizeaza ca populatia mondiala va fi prea mare pentru a fi alimentata.

2070 – anul in care se preconizeaza ca recifii de corali vor disparea cu totul.

Cum sa serbam Ziua Mondiala a Mediului?

  • Asumati-va angajamentul de a recicla

Poate parea un sfat de baza, dar profitati de orice ocazie posibila pentru a recicla? Data viitoare cand va ganditi sa aruncati acea bucata de hartie la gunoi pentru ca un cos de reciclare nu este accesibil, ganditi-va de doua ori. Tineti un recipient de plastic si e prea greu sa vedeti daca este unul dintre tipurile biodegradabile? Deschide-ti smartphone-ul si cautati-l! Toti sunt responsabili pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, inclusiv dvs.

  • Planteaza un copac

Copacii absorb mirosurile si gazele poluante (oxizi de azot, amoniac, dioxid de sulf si ozon) si filtreaza particulele din aer prin prinderea lor pe frunze si scoarta. Amplasati strategic in jurul unei case unifamiliale, acestia pot reduce nevoile de aer conditionat de vara cu pana la 50%. Prin reducerea cererii de energie pentru racirea caselor noastre, reducem emisiile de dioxid de carbon si alte poluari de la centralele electrice.

  • Voluntariat

Oricine poate face voluntariat, iar voluntariatul poate face diferenta pentru intreaga comunitate. Iesiti din zona dvs. de confort facand voluntariat pentru Parcurile Nationale sau ramaneti local facand voluntariat in orasul in care traiti. Oricum alegeti sa participati, veti simti impactul pozitiv al iesirii din casa si al ingrijirii planetei.

De ce este importana Ziua Mondiala a Mediului?

  • Ne conecteaza din nou la natura

Uneori uitam cat de mult sistemele naturale ne sustin propria bunastare. Dar facem parte din natura ai depindem de ea. Asadar, astazi este ocazia perfecta de a iesi si de a va bucura de naturacare ne inconjoara si de a sarbatori relatia vitala.

  • Creste gradul de constientizare

Din ce in ce mai multi oameni incep sa inteleaga ca trebuie sa gestionam in mod durabil resursele si ecosistemele planetei noastre. Cu toate acestea, aceasta credinta este departe de a fi universala. De aceea, Ziua Mondiala a Mediului este atat de importanta: ofera o oportunitate de a creste gradul de constientizare si de a invata prietenii si familia ca mediul fizic este fragil si indispensabil. Dar inainte de a incepe sa promovati constientizarea mediului in propria comunitate, asigurati-va ca aveti o intelegere aprofundata a problemelor de mediu. Intotdeauna sunt mai multe de invatat!

  • Ne incurajeaza sa luam masuri

Mediul a devenit din ce in ce mai poluat cu contaminanti si toxine, iar acestea au un impact daunator asupra sanatatii noastre. Ele pot provoca boli respiratorii si cancer - si asta este doar pentru inceput. Prin cresterea gradului de constientizare a problemelor legate de aerul care ne sustine, Ziua Mondiala a Mediului ne inspira sa facem ceva in acest sens si sa reparam mediul fara de care nu putem trai.

*adaptat dupa National Today

 

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!