Tu ce amprenta lasi asupra mediului?
Nu mai este un secret pentru nimeni ca, in ultimii ani, sustenabilitatea a devenit o tema tot mai relevanta indiferent de domeniu si pozitionarea geografica. Vulnerabilitatile climatice la adresa mediului sunt tot mai multe si deci tot mai greu de ignorat. O populatie in crestere la nivel global si resurse exploatate pana aproape de epuizare, determina dezechilibre grave si ireversibile asupra planetei si vietii in general.
Termeni precum poluare, emisii de carbon sau deteriorarea stratului de ozon reprezinta doar cativa dintre termenii care ar trebui sa fie cunoscuti de publicul larg si mai ales, in consecinta cunoasterii lor, fiecare dintre noi sa fie mai resposabil cu mediul.
Una dintre notiunile care ar trebui cunoscute este amprenta de carbon asupra mediului inconjurator. Si mai specific ar fi cum sa lasam o amprenta 0 de carbon mediului inconjurator. Mai precis, amprenta de carbon se refera la cumulul de emisii de gaze cu efect de sera care au fost eliberate in atmosfera.
Terminologia de specialitate include mai multe tipuri de gaze cu efect de sera precum:
- dioxidul de carbon;
- metanul;
- hidrofluorocarburi;
- perfluoricarburi;
- protoxid de azot;
- hexafluorura de sulf;
Amprenta de carbon nu face distinctie intre individ sau firme, pentru ca orice entitate are potential sa lase o amprenta de carbon. Bineinteles ca exista insa diferente majore ca pondere intre cat poate polua un individ versus o firma. Dar exista si o veste incurajatoare si anume ca atat la nivel individual cat si la nivel de firme si corporatii exista modalitati prin care amprenta de carbon asupra mediului sa fie una cat mai redusa sau care sa tinda spre zero.
Amprenta de carbon a unei entitati, individ sau companie, poate fi calculata daca se cuantifica o serie de informatii pe durata unui an, cum ar fi: consumul de energie electrica, consumul de combustibili utilizati pentru transport (benzina, motorina), agent frigorific consumat, gradul de reciclare interna, gradul de colectare selectiva etc.
In cazul unei companii, se pastreaza si unii parametri valabili la calculul individual dar o mare pondere o are tipul de activitate al companiei si procesele interne alte acesteia. Ca de exemplu, poate fi vorba despre sustenabiliatea modului de aprovizionare, materiale utilzate, transport, mijloace logistice, gestiunea deseurilor periculoase pentru sanatatea umana si a mediului si lista poate continua.
Daca te intrebi ce poti face tu personal in acest sens, iata doar cateva idei in acest sens:
- colectarea selectiva a deseurilor din gospodarie;
- reciclarea materialelor precum hartia, plasticul, sticla;
- evitarea risipei alimentare;
- evitarea risipei apei;
De partea cealalta, firmele si corporatiile pot depune la randul lor efort in acest sens ca de exemplu:
- evitarea transportului bunurilor si persoanelor daca nu este esential,
- reciclarea materiilor prime acolo unde activitatea permite asta (exp: ambalajele pentru colete).
Sunt multe solutii care pot fi puse in aplicare pentru ca amprenta de carbon sa fie sau sa tinda spre 0. Este nevoie in mare parte de constientizare si de putin efort, lucruri pe care planeta si viitorul ei le merita pe deplin.
Asadar, iti lansam astazi intrebarea, tu ce amprenta lasi asupra mediului inconjurator?