Sticla sau plastic? Care este mai bun pentru mediu?

Sticla sau plastic? Care este mai bun pentru mediu?
Sticla sau plastic, care dintre ele este de fapt mai bun pentru mediul nostru? Ei bine, vom explica, astfel incat sa puteti lua o decizie in cunostinta de cauza pe care sa o utilizati.

Nu este un secret pentru nimeni ca exista o multime de fabrici care produc recipiente noi din sticla, borcane si multe altele in fiecare zi si exista tot atatea fabrici care produc plastic. Vom detalia pentru dumneavoastra si vom spune cum poate fi sticla reciclata, daca sticla este biodegradabila si daca plasticul este o resursa naturala.
 

Sticla vs plastic


Cand sunteti adeptul zero deseuri, fara sa vreti sunteti obligat sa observati tone si tone de imagini cu borcane de sticla peste tot. De la borcanul de gunoi pana la borcanele care acopera camarile noastre, sticla este destul de populara in comunitatea zero deseuri.

Este cu adevarat sticla mult mai buna pentru mediu decat plasticul? Este sticla biodegradabila sau ecologica?
Plasticul tinde sa obtina o reputatie foarte proasta din partea ecologistilor – aceasta are mult de-a face cu faptul ca doar 9% din el este reciclat. Acestea fiind spuse, sunt multe de gandit in ceea ce priveste productia si reciclarea atat a sticlei, cat si a plasticului, ca sa nu mai vorbim despre ce se intampla cu ele dupa acest proces.

Care este cu adevarat cea mai ecologica alegere : sticla sau plastic? Ei bine, poate ca raspunsul nu este atat de clar pe cat ati putea crede.
 

Sticla


Sa incepem prin a analiza materialul iubit al fiecarei miscari Zero Waste: sticla. In primul rand, este important sa retineti ca sticla este reciclabila la nesfarsit. Nu isi pierde niciodata calitatea si puritatea, indiferent de cate ori este reciclata... dar este de fapt reciclata?

Inainte de toate,  realizarea de sticla noua necesita nisip. Desi avem tone de nisip pe plaje, deserturi si in ocean, il folosim mai repede decat il poate reface planeta.Folosim nisip mai mult decat folosim ulei si doar un anumit tip de nisip poate fi folosit pentru a face treaba (nu, nisipul desertului nu poate fi folosit).

In afara de cele mentionate anterior, folosirea excesiva a nisipului mai provoaca si alte probleme:
  • In cea mai mare parte, nisipul este recoltat din albiile raurilor si ale marii.
  • Scoaterea nisipului din mediul natural perturba si ecosistemul, avand in vedere ca pe el traiesc microorganisme care hranesc baza lantului trofic.
  • Indepartarea nisipului de pe fundul marii lasa comunitatile de tarm deschise la inundatii si eroziune.

Deoarece avem nevoie de nisip pentru a crea sticla noua, puteti vedea unde ar fi o problema.
 

Sticla se poate recicla?




Un alt lucru de luat in considerare este ca majoritatea sticlei nu este de fapt reciclata. De fapt, doar 42,67% din deseurile de sticla sunt reciclate in Romania.Sunt anumite situatii in care sticla nu se recicleaza:
  • Sticla colorata poate fi reciclata si topita doar cu culori asemanatoare.
  • Ferestrele si vasele de copt Jena nu sunt reciclabile din cauza modului in care sunt fabricate pentru a rezista la temperaturi ridicate.
  • Vasele de ceramica(sunt fabricate din lut, nu din sticla).
  • Eprubete si vase de laborator, etc..
 

Este sticla biodegradabila?


Sticla are nevoie de un milion de ani pentru a se descompune in mediu, poate chiar mai mult intr-o groapa de gunoi.

Dar haideti sa vedem cum se face sticla. Sticla este fabricata din resurse naturale, cum ar fi nisip, soda, calcar si sticla reciclata. Este important sa retineti ca ramanem fara nisipul care este folosit pentru a face sticla . La nivel mondial, trecem prin 50 de miliarde de tone de nisip in fiecare an. Aceasta este de doua ori cantitatea produsa de fiecare rau din lume.

Odata ce aceste materii prime sunt recoltate, ele sunt transportate intr-o cladire de lot unde sunt inspectate si apoi trimise la cuptor pentru topire, unde sunt incalzite pana la aproximativ 1550 grade C.

Ulterior, trec prin conditionare, formare si procesul de finisare inainte de a deveni produsul final.

Odata ce produsul final este creat, acesta este transportat astfel incat sa poata fi spalat si sterilizat, apoi transportat din nou in magazine pentru vanzare sau utilizare.Odata ce ajunge la sfarsitul vietii, este (speram) colectat si reciclat.Cand sticla este colectata si reciclata, trebuie sa inceapa acest proces de transport, trecand prin pregatirea lotului si tot ce urmeaza din nou.
 

Emisii + energie:


Dupa cum va puteti imagina, intregul proces de fabricare a sticlei, in special folosind materiale virgine, necesita mult timp, energie si resurse.
La acest lucru se mai adauga cantitatea de transport prin care trebuie sa  treaca,  creand astfel mai multe emisii pe termen lung. Multe dintre cuptoarele folosite pentru a crea sticla functioneaza si cu combustibili fosili, creand astfel multa poluare.

Potentialul de incalzire globala , alias schimbarile climatice, a fost in medie de 1,25 MJ per 1 kg de sticla produsa.Aceste cifre cuprind fiecare etapa a ciclului de viata al ambalajului pentru sticla.

Daca va intrebati, un megajoule (MJ) este o unitate de energie echivalenta cu un milion de joule(unitatea de masura pentru energie).

Consumul de gaz al unei proprietati este masurat in megajouli si este inregistrat cu ajutorul unui contor de gaz. Pentru a pune in perspectiva masuratorile amprentei de carbon , 1 litru de benzina este egal cu 34,8 megajouli, valoare termica ridicata .Cu alte cuvinte, este nevoie de mai putin de un litru de benzina pentru a face 1 kg de sticla.
 

Reciclare


Daca o unitate de productie de sticla ar folosi 50% continut reciclat pentru a face sticla noua, atunci ar exista o scadere cu 10% a potentialului de incalzire globala. Cu alte cuvinte, rata de reciclare de 50% ar elimina 2,2 milioane de tone metrice de CO2 din mediu. Acesta este echivalentul cu eliminarea emisiilor de CO2 a aproape 400.000 de masini in fiecare an.

Cu toate acestea, acest lucru s-ar intampla doar presupunand ca cel putin 50% din sticla a fost reciclata corespunzator si utilizata pentru a face sticla noua.

In prezent, doar 40% din sticla aruncata in colectiile de reciclare cu un singur flux este efectiv reciclata.

In timp ce sticla este complet reciclabila, din pacate, exista anumite firme care aleg sa zdrobeasca sticla si sa o foloseasca ca acoperire a depozitului de deseuri.Acest lucru este mai ieftin decat reciclarea efectiva a sticlei sau gasirea unui alt material de acoperire pentru depozitele de gunoi. Materialul de acoperire pentru depozitele de gunoi este un amestec de componente organice, anorganice si inerte (cum ar fi sticla).
 

Sticla ca acoperire a depozitului de gunoi?


Capacele gropilor de gunoi sunt folosite pentru a controla mirosurile ofensive emanate de gropile de gunoi, pentru a descuraja daunatorii, pentru a preveni incendiile deseurilor, pentru a descuraja evacuarea si pentru a limita scurgerea apei de ploaie.

Din pacate, folosirea sticlei pentru a acoperi gropile de gunoi nu ajuta mediul inconjurator si nu reduce emisiile, deoarece in esenta reduce sticla si impiedica reutilizarea acesteia.

Asigurati-va ca va uitati la legile locale de reciclare inainte de a recicla sticla, doar pentru a va asigura ca va fi reciclata.Reciclarea sticlei este un sistem cu circuit inchis, astfel incat nu creeaza deseuri sau produse secundare suplimentare.

Probabil ca este mai bine sa pastrati sticla si sa o reutilizati inainte de a o arunca in cosul de reciclare. Iata cateva motive pentru care sa faceti asta:
  • Sticla dureaza foarte, foarte mult timp sa se descompuna. De fapt, o sticla de sticla poate dura un milion de ani pentru a se descompune in mediu, posibil chiar mai mult daca se afla intr-o groapa de gunoi.
  • Deoarece ciclul sau de viata este atat de lung si pentru ca sticla nu scurge substante chimice, este mai bine sa o reutilizati din nou si din nou inainte de a o recicla.
  • Deoarece sticla este neporoasa si impermeabila, nu exista interactiuni intre ambalajele din sticla si produsele din interior, neschimband gustul produselor.
  • In plus, sticla are o rata aproape zero de interactiuni chimice, ceea ce asigura ca produsele din interiorul unei sticle de sticla isi pastreaza aroma, puterea si gustul.

Banuiesc ca de aceea o multime de adepti zero deseuri incurajeaza oamenii sa-si pastreze toate borcanele goale pentru reutilizare.
 

Plasticul




Comunitatea zero deseuri are obiceiul de a criminaliza plasticul. Dar este chiar atat de rau cum se spune? Sa aruncam o privire.
 


Este plasticul o resursa naturala?


In primul rand, majoritatea plasticului (fara a lua in considerare bio-plasticele) sunt pe baza de petrol, ceea ce face ca materialele sa nu fie regenerabile si nesustenabile pentru recoltare. Forajul pentru petrol a cauzat multe probleme, inclusiv perturbarea ecosistemelor terestre si marine.De asemenea, tratarea cu petrol tinde sa duca la scurgeri de petrol, care contamineaza solul si apa si pot provoca incendii si explozii ingrozitoare.
 

Amprenta de carbon a plasticului


Amprenta de carbon a plasticului este destul de greu de ignorat. Din momentul in care materiile prime sunt transformate in plastic si pana la eliminarea lor, plasticul emite dioxid de carbon.

De fapt, in Romania, conform ultimelor date din 2019, emisiile din plastic au fost echivalente cu aproape 3,82 de tone metrice de CO2.
Plasticul poate fi reciclat?

Da! Aceasta este o alta problema cu care ne confruntam. La nivel mondial, doar 9% din plastic este efectiv reciclat, in timp ce 22% este gestionat prost.

Cum am mentionat anterior, in Romania,rata de reciclare a sticlei este de 42%, ceea ce nu este fantastic in comparatie cu alte tari (exista o rata de reciclare a sticlei de 90% in Elvetia, Germania si alte tari europene), dar totusi mai mare decat plasticul care este de doar 30%.

Cand este reciclat, plasticul poate fi doar reciclat, ceea ce inseamna ca devine un articol de calitate mai mica. In cele din urma, acest lucru il face sa devina un deseu care nu mai este reciclabil si destinat sa ajunga intr-o groapa de gunoi sau in mediu.
 

Este plasticul biodegradabil?


Plasticul are nevoie de peste 450 de ani pentru a se descompune in mediu si 1000 de ani intr-o groapa de gunoi.In comparatie cu sticla, care dureaza 1 milion de ani sa se descompuna, aceste cifre pot parea putin scazute. Cu toate acestea, este important sa ne amintim ca, spre deosebire de sticla, plasticul arunca substante chimice toxice in mediu pe masura ce trece timpul.

Nici plasticul nu se descompune cu adevarat, ci devine microplastic care ne polueaza caile navigabile si chiar ne contamineaza solul si aerul pe care il respiram.

Sa ne uitam putin mai indeaproape la ciclul de viata al plasticului.
 

Ce materii prime se utilizeaza la fabricarea acestuia?


Principalele materii prime utilizate pentru fabricarea materialelor plastic sunt petrolul si gazele natural.Productia de plastic incepe adesea prin tratarea componentelor titeiului sau gazelor naturale intr-un „proces de spargere” in care aceste componente sunt transformate in monomeri de hidrocarburi, cum ar fi etilena si propilena.

Mai mult, prelucrarea conduce la diversi alti monomeri, cum ar fi stirenul, etilenglicolul, acidul tereftalic, clorura de vinil si multi altii.Acesti monomeri sunt apoi legati chimic in lanturi numite polimeri.

Diferitele combinatii de monomeri produc diferite tipuri de materiale plastice, toate cu o gama larga de caracteristici si proprietati.Exista sapte materiale plastice majore care sunt utilizate pe scara larga, cum ar fi polietilena tereftalat (PETE), polietilena de inalta densitate (HDPE), clorura de polivinil (PVC), polietilena de joasa densitate (LDPE), polipropilena (PP), polistiren (PS) si alte materiale plastice ( ex: nailon). emisii de plastic + energie.

Toate aceste materiale plastice diferite indeplinesc functii diferite, desi unele sunt mai usor de reciclat decat altele.

Dupa cum va puteti imagina, crearea tuturor acestor materiale plastice necesita multa energie si resurse.

Anumiti cercetatori au estimat ca doar satisfacerea cererii existente de apa imbuteliata necesita echivalentul energetic intre 32 si 54 de milioane de barili de petrol.Si asta este doar apa ! Aceasta inseamna ca productia de sticle de plastic in fiecare an elibereaza mai multe emisii de gaze cu efect de sera decat peste un milion de masini aflate pe drum.

Asadar, de la productie pana la sfarsitul vietii, materialele plastice au un ciclu de viata surprinzator de intens in ceea ce priveste emisiile de carbon.
 

Reciclarea plasticului


Doar 9% din plastic este de fapt reciclat!

Oamenii au creat 8,5 miliarde de tone metrice de plastic de cand a inceput productia pe scara larga in anii 1950, iar cea mai mare parte se afla intr-o groapa de gunoi sau in mediul nostru.

Va puteti imagina cum afecteaza acest lucru emisiile de carbon. Desi ar fi mai bine sa existe o rata mai mare de reciclare a plasticului, cu siguranta nu este solutia finala.La urma urmei, plasticul poate fi reciclat doar de cateva ori.

De fapt, este reciclat din punct de vedere tehnic intr-un articol de calitate mai slaba, ceea ce inseamna ca nu poate fi niciodata acelasi lucru de mai multe ori.

In final, devine complet nereciclabil si ajunge ca un produs rezidual.

Avem destul loc pentru a imbunatati jocul nostru de reciclare, dar reciclarea plasticului cu siguranta nu este raspunsul final la problema noastra cu plasticul. Noi credem ca inlocuirea energiei pe baza de fosile cu surse regenerabile ar avea cel mai mare impact asupra emisiilor de gaze cu efect de sera ale plasticului in ansamblu.

Desi este putin idealist, tranzitia la energie 100% regenerabila ar reduce emisiile provenite de la plastic cu 51%.

Cel mai bun lucru pe care il putem face este sa ne reducem dependenta de orice lucru de unica folosinta! Daca il folositi o data si apoi il puneti in cosul de reciclare, incercati sa gasiti o alta solutie.

Desigur, exista si exceptii si nu exista nicio modalitate de a eradica complet obiectele de unica folosinta, dar cu siguranta putem face o uriasa schimbare fiind putin mai constienti cu achizitiile noastre.  Incercati sa evitati sa cumparati plastic nou si optati pentru sticla.

Haideti sa ne orientam catre ambalaje care contin in mare parte continut reciclat pentru ca reciclam cu adevarat daca cumparam produse din continut reciclat, nu-i asa? Si, bineinteles, folositi sticlele si borcanele ori de cate ori este nevoie.
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!