Cum pot contribui generatiile mai tinere la rezolvarea problemei deseurilor electronice

Cum pot contribui generatiile mai tinere la rezolvarea problemei deseurilor electronice
Generatiile tinere de astazi nu au cunoscut niciodata o viata fara tehnologie. Chiar si generatia  care acum are intre 20 de ani si inceputul de 40 de ani, si-a trait cea mai mare parte a vietii avand acces la dispozitive de inalta tehnologie. Fiind copii ai erei digitale, tehnologia este o parte principala a modului in care functioneaza si interactioneaza cu lumea din jurul lor.

Din pacate, pe cat de puternica si benefica este tehnologia, pe atat de toxica si daunatoare poate fi pentru mediu daca nu este eliminata in mod corespunzator. Acest articol va va arata in continuare efectele negative ale deseurilor electronice si modul in care generatiile mai tinere pot fi mai proactive in ceea ce priveste reducerea la minimum a acestor efecte.
 

Ce impact au  deseurile electronice asupra mediului si oamenilor


Deseurile electronice, sau deseurile electronice, reprezinta aproximativ 70% din totalul deseurilor toxice. Acest lucru se datoreaza faptului ca, desi multe electronice si dispozitive sunt reciclate, cele care nu sunt,  sunt mult mai toxice si mai daunatoare pentru mediu decat alte tipuri de deseuri.

Telefoanele, computerele, tabletele, cititoarele electronice si multe altele contribuie la generarea deseurilor electronice atunci cand sunt aruncate fara a fi reciclate. Cu ani in urma, pe masura ce dispozitivele digitale precum acestea au inceput sa iasa pe piata, oamenii le pastrau mai mult inainte de a trece la ceva nou, ceea ce a insemna mai putine deseuri electronice. Dar acum, pe masura ce marcile dezvolta rapid versiuni mai noi, imbunatatite, consumatorii isi arunca vechile dispozitive intr-un ritm alarmant, ceea ce a contribuit la problema actuala a deseurilor electronice.

Chiar daca unele dispozitive sunt reciclate, cele care ajung in gropile de gunoi produc cantitati mari de deseuri toxice. Dispozitivele digitale contin substante chimice toxice, cum ar fi mercur, litiu, plumb, care se scurg in pamant si in atmosfera atunci cand nu sunt eliminate corespunzator. Si aceste deseuri electronice toxice nu reprezinta doar un pericol pentru mediu, ci si pentru sanatatea umana.
 

De ce este importanta reciclarea adecvata a deseurilor electronice


Cand dispozitivele digitale sunt reciclate, acestea sunt de obicei defalcate, astfel incat materialele si piesele pot fi reutilizate in alte scopuri. Acest lucru este esential deoarece tine materialele toxice departe de gropile de gunoi si ne impiedica sa fim nevoiti sa extragem continuu aceste resurse si materiale. In schimb, mercurul, plumbul, ecranele, tastaturile etc. de la dispozitivele vechi pot fi reutilizate pentru a crea produse noi.

Cu toate acestea, reciclarea adecvata a deseurilor electronice nu este importanta doar pentru a reduce emisiile de carbon si alti poluanti toxici, ci este si necesara pentru a ne proteja datele private. Cand dispozitivele digitale sunt eliminate pentru piese si materiale, depozitele de memorie ar trebui, de asemenea, sterse. Daca anumite parti nu sunt sterse de date inainte de reciclare, este posibil ca informatiile vechi stocate pe dispozitivul respectiv sa fie compromise, punand in pericol proprietarul anterior.

Prin urmare, atunci cand aruncati electronicele, este important sa le trimiteti companiilor care au standarde de distrugere mai inalte. Ar fi indicat sa verificati daca vor demonta complet dispozitivul si vor reutiliza cat mai multe piese si materiale posibil, pe langa stergerea completa a tuturor datelor. Doar pentru ca ceva se defecteaza nu inseamna ca isi sterge automat toata memoria.
 

Generatiile mai tinere au puterea de a reduce deseurile electronice
 

Toata lumea are responsabilitatea de a elimina in mod corespunzator deseurile periculoase, dar cei care au crescut in era digitala sunt deja mai inclinati sa faca acest lucru si au mai multe sanse sa rezolve problema deseurilor electronice. Milenialii (cei intre 20 si 40 ani) si generatiile mai tinere tind sa aiba o atitudine mai atenta si mai filantropica cu privire la lucruri precum schimbarile climatice. Ca atare, tendinta lor pentru activismul ecologic, combinata cu cunostintele lor in materie de tehnologie, ii fac persoanele ideale pentru a minimiza in mod proactiv efectele daunatoare ale deseurilor electronice.

Intrucat tehnologia si sustenabilitatea reprezinta deja o parte semnificativa a vietii tinerilor de astazi, nu ar fi nevoie de mult pentru ca acestia sa inceapa in mod natural sa fie mai atenti la modul in care isi arunca dispozitivele digitale. Generatiile mai in varsta isi pot face partea dand un exemplu bun, iar cei cu copii mici si adolescenti pot lua masuri pentru a-si invata copiii cum sa fie mai atenti la utilizarea si eliminarea electronicelor.
 

Cateva exemple despre cum puteti reduce la minimum deseurile electronice si puteti da un exemplu pentru generatiile mai tinere includ:


Reevaluati-va obiceiurile de cumparare: Unul dintre motivele pentru care deseurile electronice au devenit o problema atat de mare este faptul ca societatea noastra este obsedata sa aiba intotdeauna cel mai nou si cel mai recent gadget. Cu toate acestea, daca suntem mai atenti si selectivi cu achizitiile noastre si luam in considerare mai mult nevoia si mai putin dorinta, acesta poate ajuta la reducerea deseurilor de acest gen. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, sa invete copiii obiceiuri mai sanatoase si ca nu este intotdeauna necesar sa treaca la ceva nou doar pentru ca este disponibil.

Aveti mai multa grija de electronicele dumneavoastra: Evident, poate fi necesar sa faceti upgrade daca dispozitivul vechi este pe ultimele sale etape.Insa, protejarea, curatarea si grija la utilizarea bateriei le poate prelungi durata de viata. Acest lucru ii poate invata si pe copii cum sa aiba mai multa grija de jucariile si electronicele lor.

Donati dispozitive electronice uzate: Daca doriti cu adevarat sa cumparati un dispozitiv mai nou, luati in considerare donarea celui vechi pentru programe sociale si de caritate. Daca dispozitivul vechi inca functioneaza, nu exista niciun motiv sa-l aruncati. Sunt multe persoane care au nevoie de telefoane si laptopuri si care nu au bani sa-si cumpere altele noi. Donarea vechilor dispozitive poate ajuta la reducerea deseurilor electronice si poate ajuta la sprijinirea celor care au nevoie. Aceasta este, de asemenea, o modalitate excelenta de a-i invata pe copii cum sa fie daruitori si amabili cu ceilalti, precum si cu mediul.

Reciclati corect: Cand vine timpul sa scapati de electonice, asigurati-va ca le trimiteti acolo unde vor fi defalcate corespunzator si reciclate pentru piese si materiale. Multe companii pretind ca recicleaza electronicele vechi, dar nu toate au standarde inalte. Cercetati putin si asigurati-va ca locul pe care il alegeti va reutiliza cat mai multe parti, pe langa stergerea memoriei.

Exista multe moduri prin care poti inspira generatiile viitoare sa fie mai sustenabile. Ca adulti, ar trebui sa fim mai atenti la practicile noastre referitoare la utilizarea electronicelor, dar este important sa ne invatam si copiii cum sa-si reduca deseurile electronice. Societatea noastra viitoare va continua sa devina mai digitala si mai automatizata, asadar este necesar sa incepem de pe acum sa dezvoltam obiceiuri mai bune pentru a atenua efectele nocive ale deseurilor electronice in viitor.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!